De gezondheidsvoordelen van thee: wat je moet weten

De gezondheidsvoordelen van thee: wat je moet weten

0 reactie minuten lezen
Ontdek hoe verschillende soorten thee jouw gezondheid kunnen verbeteren en stress kunnen verminderen. Lees verder in dit artikel wat thee voor je kan betekenen en waar je het kunt kopen.

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van thee?

Thee biedt een heleboel gezondheidsvoordelen dankzij de bioactieve stoffen die erin voorkomen. We noemen hieronder de belangrijkste gezondheidsvoordelen van thee.

Aanwezigheid van antioxidanten

De antioxidanten in thee, zoals catechinen en polyfenolen, helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Antioxidanten zijn stoffen die helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen zijn ook wel onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Dit kan bijdragen aan veroudering en ontwikkeling van ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Versterken van het immuunsysteem

Wist je dat groene thee en echinacea-thee op verschillende manieren kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem? Groene thee bevat veel antioxidanten, vooral polyfenolen zoals catechinen, waarvan epigallocatechinegallaat (EGCG) het meest aanwezig is. EGCG heeft een antioxidante bescherming, anitvirale eigenschappen, stimulatie van immuuncellen en ontstekingsremmende werking. Echinacea-thee is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Het heeft een aantal werkzame stoffen zoals alkamiden, polysachariden en fenolzuren. Deze stoffen dragen bij aan een betere immuunfunctie.

Gewichtsverlies

Met deze theesoort kan je zelfs gewicht verliezen. Oolong thee kan gewichtsverlies bevorderen door verschillende mechanismen die vetverbranding en metabolisme beïnvloeden. Deze thee bevat cafeïne en polyfenolen die samen de stofwisseling stimuleren. Een verhoogde stofwisseling betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast kan het de activiteit van verbrandende enzymen verhogen. De opgeslagen vetten worden afgebroken. Zelfs de bloedsuikerspiegel wordt stabiel gehouden door de opname van koolhydraten te vertragen. Daarnaast wordt ook de vetopslag vermindert door het onderdrukken van lipogenese. Tenslotte bevordert oolong thee de spijsvertering en dit leidt tot een goede gewichtsbeheersing.


Welke soorten thee bieden specifieke voordelen?

Er zijn verschillende soorten thee die gezondheidsvoordelen hebben waarvan je het nog niet wist.

Groene thee

Groene thee staat wellicht al bij je bekend als de gezonde thee voor de hartgezondheid. Door de hoge concentratie van flavonoïden helpt groene thee bij het verlagen van bloeddruk en het cholesterolgehalte. De EGCG gehalte in groene thee zorgt voor vaatverwijdende eigenschappen, dit kan leiden tot ontspannen bloedvaten en dus ook een lagere bloeddruk. De catechinen in groene thee vermindert de absorptie van cholestrol in de darmen en verhoogt de uitscheiding.

Kamille thee

Als je aan kamille thee denkt, dan denk je vaak aan de kalmerende eigenschappen. De kamille kruid komt uit de bloemen van de kamilleplant. De kruid heeft een rustgevend effect op het lichaam en de geest. Kamille bevat onder andere apigenine die angst vermindert en ontspanning bevordert. Door de werking van apigenine kan kamille helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en hierdoor verbetert de slaapkwaliteit.

Pepermuntthee

Pepermuntthee kan op een natuurlijke wijze spijsverteringklachten verlichten. Deze thee helpt bij het verminderen van een opgeblazen gevoel door de krampstillende eigenschappen. De menthol in de pepermunt ontspant namelijk de spieren in het maagdarmkanaal, zodat de doorgang van voedsel en gassen wordt vergemakkelijkt. Daarnaast wordt de productie van gal bevordert, waardoor de spijsvertering soepeler verloopt. De menthol heeft ook een kalmerend effect op de maag, waardoor misselijkheid vermindert.

Gebruik van thee in de dagelijkse routine

Start de dag met groene thee. De groene thee bevat cafeïne waardoor je een milde energieboost ontvangt. Dus vervang de koffie voor een kopje groene thee. Voor extra smaak kun je een schijfje citroen of theelepel honing toevoegen.

Na de lunch of diner kan je een kopje pepermuntthee nemen, omdat deze thee soort helpen om je spijsverteringsstelsel te kalmeren en je energielevel op peil te houden.

Sluit de dag af met een kopje kamille thee. Door de kalmerende werking van deze thee is het een perfecte voorbereiding op een goede nachtrust. Drink een kopje 30 tot 60 minuten voor het slapengaan om zowel geest als lichaam te ontspannen.


Hoeveel thee moet je drinken voor maximale voordelen?

Om het maximale uit de theesoorten te halen, vertellen we je hoeveel thee je het beste kan drinken.

Aanbevolen dagelijkse inname

De aanbevolen dagelijkse inname is afhankelijk van het type thee en de gezondheidsvoordelen die je wil bereiken. Als je kiest voor groene thee, dan raden we 2 tot 4 kopjes per dag aan. Deze hoeveelheid biedt voldoende antioxidanten zodat je de voordelen zoals een verbeterde hartgezondheid en gewichtsbeheersing ervaart. Bij pepermuntthee kan je het beste 2 tot 3 kopjes per dag inschenken. Met deze kopjes ondersteun je voldoende de spijsvertering en mindert je opgeblazen gevoel. Tot slot raden we bij kamille thee 1 tot 2 kopjes per dag aan. Meestal is één kopje thee voor het slapengaan voldoende om de kalmerende voordelen te ervaren.

Mogelijke bijwerkingen

Bij overmatige consumptie kunnen er bepaalde bijwerkingen optreden. Groene thee bevat cafeïne, wat kan leiden tot nervositeit of slapeloosheid. Ook bevat groene thee tannines, die de opname van ijzer verminderen. Voor mensen met een risico op ijzertekort kan dit een probleem zijn. Pepermuntthee kan de sluitspier tussen maag en slokdarm ontspannen, waardoor je last kan hebben van zure reflux. Bij overmatig gebruik van kamille thee kan er eventueel een allergische reactie ontstaan of er vindt een reactie plaats op bepaalde medicatie. Door de thee met mate te drinken, kan je optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Zijn er nadelen aan het drinken van thee?

Naast de gezondheidsvoordelen van thee, kan thee ook mogelijke nadelen hebben. Zo moet je rekening houden met het cafeïnegehalte in thee. Bij overmatig gebruik van thee kan het leiden tot slapeloosheid, angstgevoelens of hartkloppingen. Houd daarom rekening met 2 tot 4 kopjes thee per dag. Bovendien kan thee ook mogelijke interactie hebben met medicatie. Groene thee bevat vitamine K, wat invloed kan hebben op bloedverdunners. Kamille thee werkt kalmerend, waardoor dit eventueel reageert op medicatie zoals antidepressiva. Dit kan de effecten versterken. Pepermunt thee kan de opname van sommige medicatie beïnvloeden, zoals antacida.


Hoe zet je de perfecte thee?

Een kop thee zetten op de juiste manier is essentieel om te kunnen profiteren van alle gezondheidsvoordelen van thee. We bespreken de gewenste temperatuur en trektijd van de theesoorten.

Temperatuur en trektijd

Bij zwarte thee kan je denken aan de temperatuur 90-95°C. Een hoge temperatuur is nodig om de rijke smaken en tannines effectief vrij te geven. De trektijd van zwarte thee is 3 tot 5 minuten.

Bij groene thee bevelen we 70-80°C qua temperatuur aan. Groene thee kan snel bitter worden als de temperatuur te hoog is. Daarnaast is de trektijd van groene thee 2 tot 3 minuten lang.

Kruidenthee zoals kamille en pepermuntthee zijn het voordeligst op een temperatuur van 90-100°C. De optimale trektijd van kruidenthee is 5 tot 7 minuten. Deze thee heeft een langere trektijd nodig om de volle smaak en de voordelen te extraheren.

Verschil tussen losse thee en theezakjes

Losse thee heeft een rijkere smaak dan theezakjes. Losse thee bevat namelijk meer en grotere bladeren die meer smaak en aroma kunnen ontwikkelen. De grotere bladeren kunnen zich volledig openen tijdens het trekken, waardoor er een dieper en complexer smaakprofiel ontstaat. Losse thee bezit ook meer actieve stoffen, zoals antioxidanten, vitaminen en mineralen, dan theezakjes. De bladeren bij losse thee zijn minder verwerkt en bevat geen fijne deeltjes die verloren kunnen gaan. Tenslotte kan je bij losse thee de kwaliteit en versheid van de bladeren beter controleren. Door naar de grootte en de kleur van de bladeren te kijken, bepaal je de versheid en kwaliteit.

Tips voor thee accessoires

Om de beste thee-ervaring te krijgen, kan je bij de Theebaron een theezeefje of thee-ei kopen. Zodat de bladeren niet in je thee terecht komen. Een theezeefje en thee-ei kan je makkelijk reinigen en hergebruiken. Je kan je losse thee ook bewaren in één van onze theeblikken, zodat de losse thee vers, droog en koel bewaard wordt. Door middel van een temperatuurregelaar te gebruiken, kan je het water verwarmen tot de exacte temperatuur die je nodig hebt voor de losse thee.

Losse thee kopen bij De Theebaron

Nu je op de hoogte bent van alle gezondheidsvoordelen van losse thee, ben je misschien wel nieuwsgierig geworden naar alle losse thee die wij aanbieden in ons assortiment. Zo vind je bij ons groene thee, bloementhee, gezondheid kruidenthee en nog veel meer. Heb je vragen over ons assortiment van losse thee? De specialisten van De Theebaron staan iedere dag voor je klaar.

Vergelijk producten0