Salie thee werking
Heb je een drukke dag achter de rug? Dan is een kopje salie thee een echte aanrader, omdat je er lekker ontspannen van wordt. Salie heeft naast een kalmerende invloed op ons lichaam, nóg een aantal goede eigenschappen. In dit theeblog van De Theebaron lees je waar het drinken van een kop salie thee allemaal goed voor is.
Waar is salie thee goed voor?
De heilzame saliebladeren komen oorspronkelijk uit de zuidelijke landen van Europa. Het waren de oude Grieken en Romeinen die de medicinale plant daar in de gebergtes ontdekten. Als we het over salie hebben, dan bedoelen we het botanische ‘Salvia officinalis’. Dat dit kruid al sinds de oudheid gewaardeerd wordt, blijkt uit de benaming ‘Salvia’. Dit is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘salvare’, dat redden betekent. In de oude boeken wordt salvia dan ook omschreven als beschermer tegen het kwade.
Wetenschappelijk onderzoek heeft inderdaad bewezen dat salie weerstand biedt tegen verschillende ziekten. Door de ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft salie een positief effect op ons lichaam bij diverse klachten.
Zo is het drinken van salie thee goed voor de spijsvertering, nadat je bijvoorbeeld van een stevige maaltijd hebt genoten. En heb je last van keelpijn, dan heeft salieblad een verzachtende uitwerking. In grootmoeders tijd werd salie vooral als slaapmiddel toegepast. Heb je dus regelmatig moeite om in slaap te komen? Drink dan een kop natuurlijke salie thee voor het slapengaan.
Hoe vaak mag je saliethee drinken?
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken. In saliethee zit namelijk plantengifstof genaamd thujon, wat ervoor zorgt dat je verslaafd raakt aan de thee.
De Theebaron adviseert daarom altijd om iedere theesoort met mate te drinken, zo ook salie thee. Twijfel je? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.
Saliethee kopen
Zoals het met veel theesoorten het geval is, stonden de Chinezen voorop om salie thee te maken. Een mooi verhaal vertelt ons dat er in de 17e eeuw drie kisten Chinese thee werden geruild voor één kist salie thee. Die ruilhandel illustreert hoe dol de Chinezen op ons Europese kruid waren. Reden genoeg om salie thee vandaag de dag zelf uit te proberen!
Grove salie thee kopen bij De Theebaron
Zelf profijt hebben van de salieblaadjes? Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.