Theelanden
Ga met ons mee en betreed met ons de wereld van de thee! Hier vindt u vele interessante informatie over de herkomstgebieden van onze thee.
Ceylon - Sri Lanka
Het landschap, bijzonder in het oosten en westen van het eiland, wordt gekenmerkt door de talloze theevelden. De edelste soorten worden in het wat qua temperatuur aangenamere hoogland van Nuware-Eliya (betekent, boven de wolken) met zachte Chinese-theeplanten geteeld, terwijl verder naar onderen de robuuste Assam planten of hybriden (kruising met Chinese en Assamplanten) gecultiveerd worden.
De Ceylon cultuur is nog niet oud, rond de 19e eeuw overheerste de cultuur van koffie. Toen vernietigde een agressieve plantenziekte alle koffieplanten. Het Engelse experiment met als alternatief de theeplant voldeed. Ceylon thee is vandaag de dag bekend om zijn kruidig, frisse, sterke smaak. En op de meest verschillende hoogten tussen 300 en 2000 meter ook in verschillende kwaliteiten gecultiveerd. Ceylon is een zeer progressieve, onafhankelijke staat, die zich als eerste met het moeilijke en kostbare thema van gecontroleerde biologische productie van thee bezighoudt.
Ceylon verbouwd hoofdzakelijk zwarte thee. En in mindere mate groene thee.
China
China is zonder twijfel het oorsprongsland van thee. Sinds +/- 5000 jaar wordt hier thee gecultiveerd, groene thee wel te verstaan en de talloze verhalen rond het thema thee zijn onoverzichtelijk. Voor de export produceert China ook zwarte thee.
De bekendste theesoorten komen uit de provincie Sichuan, Yunnan en Anhui. Zij hebben een zacht geurend aroma, dat komt van de aanbouw van zuivere, ongekruiste China-planten.
In het bijzonder de zwarte Keemun soorten uit de bergen van de provincie Anhui zijn zeer geschikt voor diegenen die een looizuurarm en mild product zoeken.
Zwarte thee uit de provincie Yunnan is daarentegen wat krachtiger en kruidiger in smaak. Over het algemeen zit er in Chinese thee minder cafeïne en onze ervaring is dat men deze thee daarom aanbeveelt om in de avond te drinken.
Darjeeling (India)
Het is bewonderenswaardig dat een klein stadje in het hoge noorden van India de naam Darjeeling tot een begrip heeft gemaakt met zijn theekunst.
Het waren exact 1850 Britse Kolonialen die zich daar op een hoogte van 2100 meter verscholen voor de hectiek en warmte in de vallei en zijdelings op het idee kwamen daar thee te gaan verbouwen.
Het klimaat scheen er ideaal te zijn en zo ontstonden er al gauw theesoorten waarvan men hedendaags zegt, dat zij tot de beste van de wereld behoren. Vandaag de dag wordt in het z.g. Darjeeling district op circa 80 plantages thee verbouwd en gecultiveerd.
Door de duidelijke wisseling van jaargetijden spreekt men van eerste pluk, tweede pluk en van de z.g. herfsttheeën.
Iedere pluk heeft zijn eigen smaakkarakter. De allerfijnste thee is afkomstig van de eerste pluk van het jaar. Het rauwe en koele voorjaarsklimaat en de intensieve straling van de zon zorgen voor gestage groei van de jonge scheuten. Alleen de twee bovenste blaadjes en het bovenste bladtipje wordt geoogst. In deze blaadjes zit een enorme kracht en een zeer genuanceerd aroma, wat bij het zetten van de thee ontplooit.
In het hooggebergte van Darjeeling wordt niet alleen zwarte thee geproduceerd, echter ook zeer fijne groene thee, alsmede biologische.
Japan
In de 9e eeuw vond de Chinese theeplant zijn weg naar Japan.
Monniken brachten deze mee uit China en verbonden het gebruik aan streng geritualiseerde handelingen.
Groene thee als medium voor meditatie en religieuze doeleinden. In tegenstelling tot China met zijn onoverzichtelijke rijkdom aan groene thee, produceert Japan maar enige soorten die min of meer op het Sencha-blad, de Japanse volksdrank, bouwen.
Het belangrijkste gebied ligt in de provincie Shizuoka, aan de voet van Fujijama. In Japan wordt uitsluitend groene thee geproduceerd. Zoals in China is de vraag naar thee in het eigen land zeer groot. Groene thee is hier uit het dagelijks leven niet weg te denken.